Energiatodistus ja energiaselvitys

Laadimme energiatodistukset ja energiaselvitykset kaiken kokoisiin kiinteistöihin.


Mikä on energiatodistus ja mihin sitä käytetään?

Energiatodistuksen tarkoitus on auttaa vertailemaan rakennuksen energiatehokkuutta muihin vastaaviin rakennuksiin. Energiatodistuksessa on ilmoitettu rakennuksen energiatehokkuusluokka kodinkoneista tutulla luokitusasteikolla A-G. Luokitus määritetään laskennallisen energiatehokkuuden vertailuluvun, E-luvun perusteella. Energiatodistuksen ovat olleet Suomessa käytössä vuodesta 2018 lähtien.

Lyhyesti tiivistettynä E-luku on energiamuotojen kertoimilla painotettu rakennuksen vakioituun käyttöön perustuva vuotuinen ostoenergiankulutus lämmitettyä nettoalaa kohden (kWh/m2/vuosi). Tarkastelu koskee kaikkea rakennuksessa tapahtuvaa energiankulutusta; lämmitystä ja ilmanvaihtoa, valaistusta ja käyttöveden lämmitystä, ja siinä otetaan huomioon rakennuksen tekniset järjestelmät, sekä rakennusosien ominaisuudet.

Käytetyn ostoenergian muoto (sähkö, kaukolämpö, hake, jne.) vaikuttaa merkittävästi E-lukuun, sillä eri energiamuodoille on E-luvun laskentasäännöissä omat painokertoimensa. Esimerkiksi sähkön kerroin on 1,2 ja kaukolämmön 0,5.

Onko energiatodistus pakollinen?

Energiatodistus on pakollinen uusille rakennuksille rakennuslupavaiheessa. Olemassa oleville rakennuksille energiatodistus tarvitaan myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Energiatodistus on voimassa 10 vuotta sen antopäivästä.

Kuka voi laatia energiatodistuksen?

Energiatodistuksen tekijän tulee olla suorittanut energiatodistuksen laatijan pätevyyden. Laatijan tulee myös ylläpitää osaamistaan ja suorittaa pätevyystentti määräajoin. Tällä pyritään varmistamaan todistusten laatu ja oikeellisuus. Todistuksen laadinnassa on kaksi pätevyystasoa: perustaso ja ylempi taso. Vain ylemmän tason pätevyystentin suorittaneet energiatodistuksen laatijat voivat tehdä energiatodistuksia jäähdytettyihin rakennuksiin. Jäähdytettyjen rakennusten energiatodistukset lasketaan dynaamisella menetelmällä, jossa lämmönsiirron laskennassa otetaan huomioon rakenteiden lämmönvarausominaisuus ajasta riippuvaisena.

Mitä eroa on energiatodistuksella ja energiaselvityksellä?

Energiaselvitys vaaditaan rakennuslupavaiheessa uusilta rakennuksilta ja voidaan vaatia myös luvanvaraisen korjauksen tai käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä. Energiatodistus voidaan tilanteesta riippuen vaatia osana energiaselvitystä. Energiaselvitys perustuu Ympäristöministeriön asetukseen uuden rakennuksen energiatehokkuudesta (1010/2017) ja sisältää seuraavat tarkastelut:

  • Kootusti rakennuksen E-luvun laskennan keskeiset lähtötiedot ja tulokset
  • Selvitys siitä, että rakennuksen lämpöhäviöt ovat määräysten mukaiset
  • Ilmanvaihtojärjestelmän ominaissähkötehon laskenta
  • Arvio rakennuksen lämmitystehontarpeesta
  • Arvio kesäaikaisesta huonelämpötilasta (ja tarvittaessa jäähdytystehon tarve)
  • Arvio rakennuksen todellisesta energiankulutuksesta
  • E-luvun laskenta
  • Energiatodistus, mikäli sellainen rakennukselta vaaditaan

Energiatehokkuus korjausrakentamisessa

Rakennus- tai toimenpideluvan vaativille kiinteistöjen korjaustöille on asetettu vaatimuksia Ympäristöministeriön asetuksessa (YM 4/13). Lähtökohta on, että korjaustyössä energiatehokkuuden on parannuttava. Energiatehokkuuden parantaminen voidaan osoittaa rakennusosakohtaisella tarkastelulla, rakennuksen kokonaisenergian kulutuksen laskennalla, tai E-luvun pienenemisellä. Asetuksessa on määritelty raja-arvot, jotka korjaus tulee täyttää.