Lämpöpumput
Hallitsemme erityyppisten lämpöpumppujärjestelmien suunnittelun, niin kiinteistö kuin teollisuuskohteissa, sekä aluelämpöjärjestelmissä. Autamme selvittämään lämpöpumppuinvestointien kannattavuuden elinkaarikustannuslaskennan avulla.
Lämpöpumput – säästöä, mukavuutta ja ympäristöhyötyjä
Lämpöpumput ovat yhä suositumpi ratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen ja jäähdytykseen. Niiden suosion taustalla ovat muun muassa ympäristökriisi, energian hinnan nousu sekä energiajärjestelmän sähköistyminen. Lämpöpumppujen avulla voidaan merkittävästi vähentää energiankulutusta, mikä tuo säästöä lämmityskustannuksissa ja vähentää ympäristökuormitusta.
Suunnittelemme monipuolisesti erilaisia lämpöpumppujärjestelmiä – niin asuinrakennuksiin kuin julkisiin rakennuksiin, liikekiinteistöihin ja teollisuuskohteisiin. Huolellisella ja laadukkaalla suunnittelulla varmistetaan, että järjestelmä toimii energiatehokkaasti ja tuottaa mahdollisimman suuren hyödyn koko elinkaarensa ajan.
Ilmastonmuutoksen myötä kiinteistöjen jäähdytystarve kasvaa jatkuvasti. Lämpöpumppujärjestelmät tarjoavat tähän kustannustehokkaan ratkaisun, sillä lämmityksen lisäksi ne mahdollistavat usein myös tehokkaan jäähdytyksen kohtuullisella lisäinvestoinnilla.
Vaikka lämpöpumppujen hyödyt ovat kiistattomat, investoinnin kannattavuus tulee aina arvioida tapauskohtaisesti. Arvioinnissa on tärkeää huomioida muun muassa alueelliset energian hinnat, kiinteistön tekniset edellytykset sekä muut kustannustekijät. Tarjoamme asiantuntevaa apua lämpöpumppuinvestointien kannattavuuden selvittämiseen elinkaarikustannuslaskennan avulla.
Asuinkiinteistöt
Taloyhtiöihin laadimme tarkat ja kattavat selvitykset eri energiatehokkuustoimenpiteiden kannattavuuden selvittämiseksi. Tyypilliset taloyhtiöihin soveltuvat lämpöpumppujärjestelmät ovat poistoilmalämpöpumput kaukolämmön rinnalla, maalämpö, edellä mainittujen hybridit tai joskus myös ilmavesilämpöpumppuratkaisut.
Taloyhtiöissä lämmityskustannukset ovat merkittävä osa taloyhtiön kuluista ja siksi lämpöpumppujärjestelmän toimivuus on taloyhtiön talouden kannalta kriittisen tärkeää. Huonosti toimivia laitteistoja tulee valitettavasti vastaan melko usein. Ongelmat johtuvat tyypillisesti puutteellisesta suunnittelusta, kytkentä- tai laitemitoitusvirheistä tai siitä, että laitteiston virittäminen ja toiminnanvarmistus/jälkiseuranta ei ole onnistunut.
Asuinrakennuksissa lämpöpumppujen ääniongelmista on myös julkisuudessa pauhattu, eikä syyttä. Kompressoriäänien kulkeutumisen estäminen asuintiloihin on asuinviihtyvyyden kannalta välttämätöntä. Äänien hallintaan voidaan vaikuttaa useilla tavoilla ja moni pieleen mennyt toteutuskin on usein mahdollista korjata. Jälkikäteen korjaaminen kuitenkin aiheuttaa aina ylimääräisiä kustannuksia. Suunnitteluvaiheessa on tärkeää määritellä ratkaisut, joilla ääniongelmat estetään. Riippuen tapauksesta niitä ovat esimerkiksi: laitevalinnat, laitteiden melutaso, laitteiden sijoittelu, tilojen akustointi, värähtelyä estävät kannattimet ja liitokset, kotelointiratkaisut jne.
Laadukkaasti suunnitellut ja asennetut lämpöpumput toimivat hiljaisesti ja tehokkaasti, tarjoten miellyttävän sisälämpötilan ja energiansäästöä ympäri vuoden.
Liikekiinteistöt
Liikekiinteistöissä lämpöpumput voivat auttaa vähentämään energiakustannuksia ja parantamaan energiatehokkuutta. Ne tarjoavat usein joustavan ja kustannustehokkaan ratkaisun lämmitykseen ja jäähdytykseen, mikä on erityisen tärkeää liiketoiminnan kannattavuuden kannalta. Suunnittelemme järjestelmät siten, että ne vastaavat liikekiinteistöjen erityistarpeisiin ja -vaatimuksiin.
Liikekiinteistöissä lämpöpumppuja voidaan hyödyntää esimerkiksi kylmä- ja jäähdytyslaitteiden lauhdelämpöjen kierrättämiseen lämmitysjärjestelmissä. Myös poistoilman lämmöntalteenotto lämpöpumpun avulla on tyypillinen ratkaisu. Kun kiinteistössä on yhdenaikaista jäähdytyksen ja lämmityksen tarvetta, silloin energian kierrätys lämpöpumpun avulla on usein potentiaalinen vaihtoehto. Esimerkiksi elintarvikemyymälöiden kylmäjärjestelmissä muodostuu runsaasti hyödynnettävää lauhde-energiaa ympärivuotisesti. Energiakaivoja voidaan liikekiinteistöissä hyödyntää sekä lämmön- että jäähdytyksen tuottoon, ja myös hukkalämpöjen varastointiin.
Tekijämme ovat olleet toteuttamassa lukuisia erityyppisiä liikekiinteistöjen lämmitys-, jäähdytys- ja energiankierrätysjärjestelmiä.
Teollisuus
Ratkaisujemme avulla autamme teollisuusasiakkaitamme saavuttamaan halutut ympäristö- ja vastuullisuustavoitteet, sekä madaltamaan energiakustannuksia.
Teollisuuskohteissa lämpöpumput voivat hyödyntää esimerkiksi prosesseissa syntyvää hukkalämpöä ja muuttaa sen hyödylliseksi energiaksi prosessien tai lämmitysverkostojen käytettäväksi. Tämä vähentää energiakustannuksia ja parantaa prosessien energiatehokkuutta. Hukkalämpökohteita voivat olla esimerkiksi paineilmakompressorit, savukaasut, poistoilma, lauhteet jne. Teollisuuskohteissa saattaa esiintyä merkittäviä määriä hukkalämpöjä, joiden hyödyntäminen voi olla erittäin kannattavaa, toisinaan takaisinmaksuajoissa puhutaan vain yksittäisistä vuosista.
Tiedostamme teollisuuden vaatimukset prosessien luotettavuudelle ja katkeamattomuudelle. Suunnittelemme aina järjestelmät siten, että ne täyttävät nämä vaatimukset. Lämpöpumput varustetaan aina tarvittaessa varajärjestelmällä. Esimerkiksi lämmöntalteenottokytkennät tärkeisiin kohteisiin voidaan tehdä helposti ohitettaviksi.
Tekijämme ovat olleet toteuttamassa teollisuuteen lämpöpumppuratkaisuja lämpöteholtaan noin kymmenestä, yli tuhannen kilowatin kokoluokkaan.
Aluelämpöratkaisut
Kaukolämpöverkostojen lämpötilatasot ovat vuosikymmenien aikana laskeneet ja niitä pyritään edelleen laskemaan. Rakennusten energiatehokkuuden parantuessa ja ilmaston lämmetessä mahdollisuus matalampiin lämpötiloihin mahdollistuu jatkuvasti. Samalla lämpöpumpputeknologia on kehittynyt, jolloin lämpöpumppuja on voitu alkaa entistä enemmän käyttämään alueellisissa energiajärjestelmissä.
Lämpöpumput ja sähkökattilat ovat nykyään erinomainen ratkaisu myös aluelämmityksessä, kun pyritään eroon polttavista ratkaisuista. Esimerkiksi maalämpö, ilmavesilämpöpumput ja aurinkoenergia voivat tarjota tehokkaita ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja aluelämmitykseen.
Laadimme kattavat ja yksityiskohtaiset selvitykset lämpöpumppujärjestelmien toteutettavuudesta aluelämpöjärjestelmissä.

Lämpöpumppujärjestelmien haasteita ja ratkaisumme
Korkea sähkönkulutus ja sähkötehontarve: Lämpöpumppujen sähkönkulutus tai sähkötehontarve voi olla perusteltu huolenaihe ja siksi saatavilla oleva tehokapasiteetti täytyy aina kohdekohtaisesti selvittää. Oikealla suunnittelulla ja automaatioratkaisuilla voidaan minimoida sähkönkulutus ja tasata sähköjärjestelmän kuormitusta. Näin myös vältetään sähkötehon ylimitoituksen aiheuttamia kustannuksia. Esimerkiksi pörssiohjaukseen perustuvilla ratkaisuilla voidaan madaltaa järjestelmän sähköenergian kustannuksia.
Järjestelmän yhteensopivuus: Lämpöpumppujen yhteensopivuus olemassa olevien lämmitysjärjestelmien kanssa voi olla haaste järjestelmän energiatehokkaan toiminnan kannalta. Suunnittelemme järjestelmät siten, että ne integroituvat saumattomasti nykyisiin järjestelmiin ja parantavat niiden suorituskykyä. Tarkastelemme lämmitysverkostot ja tarvittaessa ehdotamme niihin säätötoimenpiteitä.